Scarification

Pod pojem brazgotinjenje (Scarification modification) sodijo različni postopki (rezanje, praskanje, žganje, žigosanje, elektrodermografija, elektrokauterizacija itd.), vsi pa na koži povzročijo trajno brazgotino oz. t.i. telesno modifikacijo. Scarifikacija je sicer starodaven način kožne modifikacije, moderni načini skarfikacije pa omogočajo izredna umetniška izražanja.

Razlogi

Kljub možnosti vnetja se skarifikcija pogosto izvaja na vseh koncih sveta. Npr. na temni koži je skarfikacija načeloma tudi bolj vidna kot tattoo. Med samim postopkom pa lahko zaradi sproščanja endorphina doživimo stanje evforične sreče.

Razlogi so lahko povsem estetske, verske ali sociološke narave. V mnogih zahodnih afriških plemenih s skarifikacijo označujejo pomembne mejnike v življenju, kot sta npr. puberteta ali poroka. Prav tako pa trajno označena koža lahko sporoča zapletena sporočila o identiteti, političnem, verskem ali socialnem stanju.

V mnogih plemenih je skarifikacija na predelu  trebuha znak, da je ženska pripravljena sprejeti bolečino, ki jo prinaša porod, in postati mati. Sprejemanje bolečine pri skarifikaciji dokazuje, da je zrela in pripravljena na nosečnost.

 

 

V plemenu Dagomba pa skarifikacijo uporabljajo kot način zdravljenja določenih bolezni. Mnoge ljudi v določenih afriških regijah lahko na podlagi njihovih označb – brazgotin – opredelimo, kateremu plemenu ali etnični skupini pripadajo.

matijas.si
spletna trgovina s piercingi
Matijas.si
ekspresna dostava
ekspresna dostava
kvalitetni izdelki
kvalitetni izdelki
varen nakup
varen nakup