Plugs

Vsi »poznamo« slike afriških deklet z velikimi krožniki v ustnici ali pripadnike različnih plemen po svetu z velikimi luknjami v ušesih ali septumu. Vse to je mogoče zaradi neverjetne elastičnosti in prilagodljivosti človeškega telesa.Širjenje oz. “stretching” lukenj se skozi svojo več tisočletno zgodovino pojavlja pri mnogih kulturah po celem svetu in ravno v današnjem času doživlja nov razcvet. V tradicionalnih kulturah lahko takšna modifikacija telesa izraža osebni, duhovni, socialni ipd. status oziroma pomen v družbi. Danes so morda vzgibi drugačni ali pa tudi ne.

ŠIRJENJE – stretching

Neizpodbitno dejstvo je, da širjenje lukenj ne glede na prepodeno mesto ni hiter postopek. Velike pravilno oblikovane luknje z zdravim in lepo razvitim tkivom  so odraz discipliniranega, potrpežljivega in »počasnega« širjenja skozi tedne, mesece in leta. Ne glede na želeno končno velikost – čisto malo ali ekstremno velikost – je postopek vedno isti: ne več kot eno stopnjo (1/2 mm do 1 mm vsakih 6 tednov). Zakaj tako počasi, ko pa imamo občutek, da bi se dalo mnogo hitreje in več naenkrat?

RAST TKIVA

Ko z zmernim povečanjem (ekspanzijo ali ekstenzijo) luknje naredimo napetost na tkivu, se med celicami kože ustvarijo mikroskopski prazni prostori. V ciklu, ki traja 6 tednov , te prazne prostore zapolnijo nove celice in napetost popusti. Tkivo se regenerira in je pripravljeno za morebitno novo širjenje. Pri prehitrem ali pa preagresivnem širjenju pa pride do poškodbe – trganja tkiva, nastale rane pa sezabrazgotinijo. Zabrazgotinjeno-keloidno tkivo je zelo togo in dosti manj prožno, predvsem pa zelo neestetskega videza.

PROBLEMI, KI NASTAJAJO PRI PREHITREM ALI PREAGRESIVNEM ŠIRJENJU

  • Preagresivno širjenje neredko izrine notranjo kožo luknje navzven (blowout), kar poskrbi za zelo neestetski videz ušesa. Nastale rane (deformacije) zapolni brazgotinasto-keloidno tkivo, ki zaradi svoje togosti onemogoča normalno nadaljnje širjenje ali krčenje luknje ob morebitni odstranitvi nakita in daje ušesu neestetski videz. Prav tako lahko s preveliko tenzijo dosežemo posamezna stanjšana mesta širjenega tkiva, ki lahko zaradi pomanjkanja krvavitve in oskrbe začnejo propadati. Posledica je lahko nekroza tkiva– odmiranje in na koncu raztrgano širjeno mesto- raztrgano uho
  • Nasvet: Širi največ milimeter na 6 tednov, Enkrat od spredaj nazaj, drugič od zadaj naprej. Uporabljaj lubrikant, olje ali mastno kremo, ko širiš. Nove celice ne zrastejo čez noč, ampak potrebujejo dober mesec dni, da popolnoma zapolnijo prazne prostore med raztegnjenimi širjenimi celicami. Zato resnično širi največ milimeter na 6 tednov, tudi če se zdi, da bi šlo mnogo več.
  • Masiraj ušesno mečico. Masaža poveča prekrvavitev tkiva in pomaga pri regeneraciji. Masaža z oljem, ki vsebuje veliko E-vitamina, pa celo pospešuje rast – debeljenje tkiva (argamovo (95%evitamina), jojobino, totrovo, eukalyptusovo olje,…)
  • Smrad: zaradi sekrecije telesnih tekočin, ki se nabirajo med uhanom in kožo, opažamo neprijetne vonjave, posebno pri materialih, ki ne dihajo (steklo, plastika, kovine).
  • Nasvet: Uhane večkrat očistimo in jih jemljemo iz ušesa, da lahko le to diha. Uporabljamo lesene uhane, ki smo jih prej čez noč namakali v olju (jojoba, evkaliptus,…)

matijas.si
spletna trgovina s piercingi
Matijas.si
ekspresna dostava
ekspresna dostava
kvalitetni izdelki
kvalitetni izdelki
varen nakup
varen nakup