Piercing

Vsak človek je edinstven in kot tak ima seveda vsak svoje estetske normative in osebne želje po okraševanju ali preoblikovanju svojega telesa.  Zato je težko v nekaj rubrikah opisati vse možnosti, ki jih ponujajo moderne tehnike vstavljanja nakita, pa vendar smo za vas opisali nekaj “klasik”, ki jih poklikate na naši lutki (levo). Kljub pomikanju meja k vsebolj nenavadnim posegom, nekaj omejitev vendarle ostaja.  Zato je najbolje , da se vsak o svojih željah posvetuje s svojim piercerjem; skupaj bosta ugotovila, ali so želje uresničljive in se podala k novim izušnjam naproti.

Pri nas izvajamo vse klasične, kakor tudi modernejše tehnike vstavljanja nakita.

CELOTEN PROCES PIERCINGA

Eden pomembnejših členov verige postopka je seveda izbira mesta prediranja. Pa si poglejmo.

1. IZBIRA MESTA PREDIRANJA

 • Kje boste v prihodnje nosili nakit, naj bo predvsem vaša osebna odločitev. Za lažjo predstavo si lahko želeno mesto predhodno morda označite z barvico ali prilepite kak kristalček/okrasni kamenček.
 • V dobrem studiu z izkušenim piercerjem ne obstajajo neizvedljive možnosti, vendar je potrebno poznati posledice vsakega početja/postopka in nekatera dejstva. Torej, zelo pomembno se je zavedati, da je izvedba piercinga šele začetek dolgotrajnega postopka celjenja, prav tako pa za vsako takšno poškodbo na koži ostane brazgotina.
 • Na piercing kljub tremi in strahu stranka nikoli ne pridi vinjen ali drugače omamljen. Alkohol namreč širi kapilare in povzroča prekomerne krvavitve, samo vedenje vinjenih ali drogiranih oseb pa je zelo nepredvidljivo in lahko privede do težav. Prav tako posameznik ne sme pred izvedbo piercinga biti lačen, saj lahko hitreje izgubi zavest ali pa občuti močnejše slabosti.

3. IZBIRA OBLIKE IN MATERIALA NAKITA:

 • Pri izbiri oblike in materiala se je najbolje posvetovati s piercerjem. Dober piercer na podlagi znanja in izkušenj predvidi, kaj je dobro za posameznika, in si vedno vzame čas za pogovor. Za piercing se vedno uporabljajo t.i. medicinski uhani, nikakor pa niso priporočljivi izdelki iz raznovrstnega kiča in srebra. Telesu je treba pomagati k čimprejšnjemu celjenju že z obliko in materialom uhana. Več o materialih v piercing slovarčku pod rubriko »materiali« in na http://en.wikipedia.org/wiki/Body_piercing_materials#Minimum_Standards_for_Jewelry_for_Initial_Piercings.

4. PREBADANJE:

 • Ko je piercer razkužil določeni del telesa, sledi natančno pozicioniranje, za kar si je potrebno vzeti dovolj časa (uhan bo v telesu dolgo, zato je naglica nespametna). Ko je posameznik zadovoljen s pozicijo, se pripravi na piercing. Najprimernejši položaj telesa je običajno leže, zlasti zaradi sprostitve. Piercer bo pripravil set orodja, kar mora storiti pred strankinimi očmi. Vse mora biti sterilno (vedno nova igla, rokavice, sanitetni material, uhani in sterilno orodje). Zaradi lastne varnosti mora vsak zahtevati sterilnost.
 • Med postopkom piercinga se je dobro kar najbolj sprostiti. Ljudje se pod stresom ali v strahu vedemo različno: nekateri molčijo, drugi mnogo govorijo ali se smejejo, vsak pač na svoj način izraža strah in vznemirjenje. Strah je povsem naravno čustvo, zato ga nima smisla skrivati.
 • Piercing mora biti opravljen v trenutku, popolno in dokončno. S hitrostjo in natančnostjo se pokaže izkušenost piercerja.
 • Po opravljenem piercingu je dobro še malo poležati ali posedeti, da se doseže normalno stanje/do normalnega počutja. Pri nenadnem vstajanju lahko komu postane slabo ali občuti vrtoglavico. Piercing je pravzaprav šok za telo, tako fizično kot psihično. Morda pa je prav zaradi tega tako vznemirljiv.
 • Sledi še lasten ogled in ocena; rezultat mora biti takšen, kot ga stranka pričakuje. Če počutje ni najboljše, je potrebno sesti in se osvežiti s kozarcem vode, s kakšnim bonbonom ali s čim podobnim.
 • Preden stranka studio zapusti, jo mora piercer seznaniti z načinom čiščenja in z nego prebodenega mesta. Negovanje novega telesnega okraska je namreč nadvse pomembno. Dolgotrajna vnetja lahko povzročijo neestetske izrastke na koži, brazgotine, ali pa celo privedejo do zavrnitve uhana in izločanje le-tega.
 • Dober piercer bo s stranko sodeloval kadarkoli, tudi po opravljenem postopku, in jo bo usmerjal z nasveti med samim celjenjem.
 • Pri piercingu oziroma kasneje pri celjenju lahko nastanejo težave. NE REŠUJTE JIH SAMI, ampak se takoj posvetujte s piercerjem.

5. NEGA

 • V telo s procesom piercinga vstavimo tujek, kar avtomatsko pomeni, da telesu povzročimo šok.
 • Splošno velja, da vsaka rana za celjenje potrebuje nego in mirovanje.

Higiena:

1. Ne dotikajte se z rokami!

Roke so vselej polne bakterij, ki jih z dotikanjem novega piercinga vnašamo v rano. Novi piercingi so privlačni za igračkanje in dotikanje, kar pa redno privede do okužbe. Na predelu rane med celjenjem večkrat tudi srbi in nam roke nezavedno uidejo tja. V kolikor pride do dotikan, rano takoj speremo s fiziološko raztopino (H2O+NaCl) . Za intazivnejše razkuževanje rane, ki pa jo na  žalost tudi malo draži, lahko uporabimo jodovo raztopino (Betadine), Octenisept,…v skrajnem primeru pa tudi 70% alkohol ali 3 % vodikov peroksid. Če pa ničesar naštetega ni pri roki, lahko rano v primeru nujnega razkuževanja očistimo s kakšno močnejšo alkoholno pijačo.

2. Nega glede na tip piercinga

 • KOŽNI PIERCINGI

Redno umivanje s fiziološko raztopino, s čimer spiramo umazanijo iz rane (2-3krat dnevno). Ne pretiravamo s prekomernim močenjem rane, saj koža potrebuje normalne pogoje za celjenje.

 • ORALNI PIERCINGI

Redno spiranje s kamiličnim čajem ali s fiziološko raztopino, v primeru razkuževanja ustne votline pa lahko uporabimo razne dezinfekcijske ustne vodice (Tantum Verde, Betadine za oralno nego, Octenisept za ustno votlino, ipd.).

 • INTIMNI PIERCINGI

Redno spiranje s fiziološko ali blago jodovo raztopino (Betadine za sluznico)

3. Izogibanje virom okužb

Bazeni, toplice, jacuzzi-ji, slina okužene osebe itd.

Mirovanje

uhanom na izpostavljenih mestih (popek, surface itd.) najlažje pomagamo tako, da jih v fazi osnovnega celjenja (1-2 meseca) pokrivamo z zračno gazo. S tem preprečujemo drgnjene oblačil ob uhan, premikanje in draženje piercinga v rani, svtop umazanije in bakterih v rano, nenazadnje pa tudi dotikanje z rokami onemogočimo tudi samim sebi.

Svežih, na novo narejenih ran ne obremenjujemo s pretežkim ali koničastim nakitom, ki se zatika, vleče rano ter jo s tem večkrat poškoduje in trga. Nošenje pretežkih uhanov neredko privede do trganja kože in posledično do izgude uhana. Težava je v tem, da posameznih rezultat, ki ga vidi v reviji, želi takoj, kar pa žač ni mogoče. Rana načeloma ni sposobna nositi težkih uhanov, dokler ni permanento zaceljena (po enem do dveh letih). Vsakič, ko uhan zataknemo in potegnemo, kožo malce pretrgamo in tako ostaja čedalje manj tkiva, ki drži uhan. Ko se to zgodi prevečkrat in je tkiva ostane samo še nekaj mm, koža ni več dovolj prekrvavljena in začne propadati. Na koncu torej propade, uhan pade ven in ostane brazgotina.

Pri uhanih za popek se izogibamo velikim pasovom, dolgemu nakitu, dolgim špicam ter pokrivamo z zračno gazo (pod oblačili). Če pa rana ni pokrita z oblačili, jo lahko zračimo brez prisotnosti gaze.

Obrv je dobro pri športu pokriti z gazo, izogibamo pa se tudi špicamo, ki se zatikajo.

Če uhan udarimo ali ga zataknemo in nas pri tem zapeče, je zagotovo prišlo do manjše poškodbe, s tem pa do vstopa bakterij v rano. V tem primeru hitro razkužimo z močnejšim sredstvom (jod, alkohol, šnops ipd.).

Uhana prve mesece ne odstranjujemo iz rane, saj z navojem ponavadi poškodujemo novo nastale kožne celice.

NEKAJ POMEMBNEJŠIH NAPOTKOV PRI IZBIRI MATERIALOV
 • Poskrbi, da je tvoj nakit kemično stabilen in varen.
 • Nekatere vrste plastike povzročajo zelo nevarne endokrine motnje.
 • Nekatere vrste PMMA akrilne plastike so lahko kemično varne, vendar je na pogled nemogoče ločiti PMMA akril in cenejše akrile, zato je PMMA akril zelo težko kupiti.
 • PTFE Teflon je lahko kemično stabilen, vendar mora biti s strani proizvajalca ustrezno označeno, da material ustreza medicinskim standardom in je primeren za stik s človeškim tkivom.
 • Poskrbi, da bo telesni nakit dobro zloščen in primerno očiščen.
 • Pozanimaj se, da je (oz. bil) material lahko varno steriliziran.
 • Parni sterilizator (v studiu) ali ETO – plinski sterilizator (pri proizvajalcu) sta dve najpogosteši metodi sterilizacije; suha vročina in namakanje v kemičnih preparatih nista 100 % učinkovita.
 • Nakup sterilnega akrilnega nakita na trgu je skoraj nemogoč, Prav tako pa doma ne moremo poskrbeti, da bi lahko tak nakit zadostno očistili, da bi lahko prišel v stik z tkivom širjene, poškodovane ali celjene luknje.
POMEMBNO NAČELO: Ne kupuj telesnega nakita za širjenje poškodovanje ali celjene luknje pri prodajalcu, ki ne zagotavlja certifikatov o ustreznosti materiala.

 

TITAN

Za telesni nakit se uporablja titan oznake od 1 do 5 , največkrat pa titanova zlitina oznake 23, Ti6AL4V ELI. Organizacija the Association of Professional Piercer za piercing priporoča nakit iz titanovih zlitin, ki ustrezajo ASTM ali ISO standardom za implantacije kirurških aplikacij: ASTM F136[3] ali ISO 5832-3[4] velja za titanovo zlitinoTi6Al4V ELI, za komercialno čisti titan pa velja standard ASTM F67[5]. Čisti titan in njegove kakovostne zlitine se že desetletja uporabljajo za kirurške implantante in bodypiercing nakit po vsem svetu, o alergijskih reakcijah pa obstaja izredno malo poročil, čeprav tudi za titan velja, da so alergijske reakcije nanj mogoče, in da se njihova možnost povečuje s količino materiala in dolžino časa izpostavljenosti tkiva materialu. Titanova zlitina Ti6Al4V ELI vsebuje  aluminij in vanadij. Ko je v veljavo stopila Direktiva EU in je prepovedala uporabo vseh zlitin, ki vsebujejo znatne količine niklja, je titan znotraj EU postal eden najbolj zaželjenih in priporočanih materialov za bodypiercing. Titan je zelo lahka kovina (le 60 % teže jekla), je visoko korozijsko odporen, skoraj ne reagira s telesnimi tekočinami, ni magnete, lahko pa ga anodiziramo – na površini ustvarimo oksid v zelo zanimivih barvah in odtenkih. Titan lahko steriliziramo v avtoklavu.

Lastnosti titana:

 • je za polovico lažji material od kirurškega jekla,
 • je biokompatibilen,
 • ne oksidira in ne korodira,
 • njegovo površino lahko obdelujemo,
 • površina je mikroskopsko veliko bolj gladka kot površina jekla,
 • zaradi svoje trdnosti dobro ohranja obliko,
 • ne vsebuje niklja
 • ni magneten
 • zaradi njegovih fizikalnih lastnosti ga telo zelo dobro prenaša,
 • lahko se anodizira – obarva v različnih barvnih odtenkih.

Titan Blackline (črni – Wildcat)

Podjetje Wildcat uporablja napredno PVD tehnologijo (fizična plinska dopozicija) kot površinsko plemenitenje nakita iz medicinskega titana. Od uvedbe tega postopka za industrijo medicinskih naprav v poznih osemdesetih, je ta PVD postal široko uporaben kot dobro obstojen tankoslojen plašč na medicinskih napravah (vključno s srčnimi vzpodbijevalniki, kirurškimi inštrumenti in ortopedskimi protezami. Glavna vrednota PVD tehnologije je v tem, da se spreminjajo površine elementov, ne pa biomehanska funkcionalnost. Glavno formulo za črni titan je testiral neodvisni biološki laboratrij in ima certifikat kompatibilnosti za zunanjo in notranjo uporabo pri medicinskih pripomočkih, ki so v stiku s kostjo, kožo, tkivom ali krvjo.edinstvena kemična formula in način izdelave črnega titana so analizirale različneznane tehnične institucije, med drugim Techische Universitat v Braunschweigu, Bundesanstalt fur Materialforschung v Berlinu in Fraunhofer Institut furSchicht und Oberflachentechnik v Braunschweigu.Vsi strokovnjaki omenjenih institucij so brez izjeme potrdili primernost te posebne formule in specifične površinske obdelave za nakit, namenjen prebadanju telesa.

JEKLO

Kirurško jeklo, poimenovano tudi implantacijsko jeklo je jeklena zlitina, ki se najpogosteje uporabljen body piercing materijal v Ameriki in evropi. Spolirana površina ima lep svetel lesk, kar prepriča mnoge uporabnike.
Lahko ga steriliziramo v avtoklavu!
Slabosti:

Alergijske reakcije na jeklo so redke zaradi samega jekla – ponavadi so reakcija na mehansko draženje ali ostra čistilna sredstva. Alergične reakcije so tipične; srbenje, rdečica, catekanje, in limfi podoben prozoren izloček. Element v jeklu, ki povzroča alergijo, je nikelj. Poliranje  jeklenega  nakita do zrcalnega leska ustvari na površini kromov oksid, ki manjša prehajanje niklja v tkivo.

Slabost jekla je tudi teža, ki se še posebej izraža pri velikih kosih nakita in povzroča konstantno tenzijo na tkivo in neželjeno širjenje- raztezanje ali celo trganje slednjega. Pri področjih, kjer je pekrvavljenost slabša – npr. pri ušesnih mečicah, predstavlja takšno nenadzorovano raztezanje kože potencialno nevarnost. Pri manjših luknjah in manjših kosih nakita je strah odveč.

Jeklo se pozimi zelo ohlaja, saj je dober toplotni prevodnik. To lahko povzroča podhladitve in probleme. Pozimi nosi raje les, kost, rogovino, steklo, silikon ali plastiko.

Pod imenom “kirurško jeklo” se na trgu pojavlja veliko različnih zlitin, a le nekatere od teh so primerne za vstavljanje v tkivo. Organizacija the Association of Professional Piercers priznava le zlitino, ki je izdelana po teh standardih:   ASTM F138 in ISO 5832-1 . .

Negativne lastnosti AKRILNEGA TELESNEGA NAKITA
Akril je na listini o varnosti materijalov opredeljen kot rahlo toksičen materijal
Akril vsebuje kemikalije, ki povzročajo raka
Akril poka, razpada(tvori mrežo drobnih razpok) in postaja porozen
Akril nima nobenih zagotovil o varnosti, da bi ga lahko dalj časa nosili v stiku s človeško kožo, še posebno v ustih , slucnici in genitalijah. Glavni problem akrila je ta, da telesna temperatura povzroča razkroj materijala in sprošča monomerne pare, ki so enako strupene, kot ogljikov monoksid. Posebno škodljiv – rakotvoren pa je Ethyl acetat, ki se prav tako izloča iz akrila. Monomeri iz ethyl acatata in manthylmethacrylata so največji problem  brezbarvnih in barvanih (Pleksiglas ali Lucit) akrilnih smol. Celo pri nižjih temperaturah od telesne (27°C in več), nenehno sproščajo toksične in kancerogene snovi v telo, ki povzročajo škodo živemu tkivu, kot tudi povečujejo možnost kožnega raka v dotičnem področju.
Če si brezbrižen in  ti ni mar do sterilizacije nakita preden ga nosiš, se zavedaj, da se lahko enostavno okužiš. V najslabšem primeru tudi s smrtnim Hepatitisom C.
Temu tveganju se je enostavno izogniti, predvsem pa se je v imenu zdravega celjenja vredno zavarovati s kvaliteto. Večina plastik se pri sterilizaciji stopi ali razpade, zato niso in ne morejo bit varna izbira za inicijalni-prvi nakit.
Vir: http://brnskll.com

Nekaj napotkov za dobro izbiro piercerja in uspešno izveden postopek piercinga

To je prevod brošure, ki jo je prirpavila the Association of Professional Piercers (APP) , da bi lažje prišli do kvalitetnega, varnega in čistega piercinga. Ker pri piercingu poškodujemo glavno zaščito telesa – kožo, se moramo zavedati zdravstvenih tveganj, ki ob tem nastajajo, vključno z infekcijami krvnih bolezni (kot je hepatitis). Ker za studie ne obstaja enotna praksa aseptičnega postopka piercinga, ponekod pa se ne držijo niti minimalnih standardov, je na tebi, da si pridobiš nekaj znanja za svojo varnost. Spodaj navedene informacije ti bodo v dobro pomoč, kako pridobit kvaliteten piercing in ob tem obdržati zdravje. Člani združenja ” the Association of Professional Piercers ” delujejo po spodaj naštetih načelih, po katerih mora delovati tudi tvoj izbrani-a piercer-ka, četudi ni član omenjene organizacije. Pri svojem morebitnem piercerju preveri sledeče:

Usposobljenost piercerja-ke

Izvajanje dejavnosti piercinga ni enostavno; za varno, spretno in kvalitetno izpeljan  postopek sta  potrebna čas in predanost. Piercing je praktična stroka; učenje ročnih spretnosti pa terja ogromno vaje, pri kateri veliko poizkušamo in se motimo.  Zato idealna praksa traja dolgo časa pod mentorstvom izkušenega mojstra (čeprav je veliko piercerjev samoukov). Priporočljivo se je pozanimati, kako dolgo časa izbrani piercer opravlja svoj poklic, kako se ga je naučil , kako se seznanja z novostmi, ali se udeležuje predavanj o novih tehnikah, postopkih tehnologiji…. Tvoj bodoči piercer si mora tvoje zaupanje pridobiti s svojim znanjem in kompetentnostjo. Preden ti piercing izpelje in zaračuna, pa se mora s tabo o postopku pogovoriti, ti dobro predstavti vse možne izbire nakita, preučiti anatomijo tvojega dela telesa , kjer bo izpeljal postopek, razložiti možne zaplete in podrobnosti o celjenju in negi prebodenega mesta. Če te po vsem naštetem ne bo prepričal, je čas, da razmisliš o kakšni  boljši opciji.

Izgled studia in higiena

Studijski prostori in osebje morajo biti vidno čisti. Kajenje, pijančevanje ali omamlanje,  pod nobenim pogojem ne sodijo v studio. Prav tako v studiu ne sme biti dovoljeno pomerjanje nakita. Studio bi naj imel pet ločenih con:

– PRODAJNI DEL

– ČAKALNICO

– JAVNO STRANIŠČE (ki se nikoli ne uporablja za čiščenje septične opreme)

– LOČEN PROSTOR ZA PIERCING, ki mora biti dobro osvetljen in zračen, z umivlnikom za roke, papirnimi brisčami za enkratno uporabo in tekočim milom

– STERILIZACIJSKI PROSTOR – ločen prostor namenjen manipulaciji s septičnim orodjem in opremo. Javnost naj ne bi dostopala do tega predela.

Avtoklav – Sterilizator

Avtoklav je naprava ki s postopkom sterilizacije z nakita in opreme, potrebne za piercing, eliminira mikrobe in njihove spore. Brez tega vitalnega kosa opreme studio ne bi smel delovati! Poleg Avtoklava, ki je najpogostejši serilizator v bodyart studijih, je ustrezna naprava tudi Statim – hitro ciklični avtoklav. Sterilizacija na vroč zrak ali kemične kopeli niso zanesljiv način in zato ne pridejo v poštev!

Spore test

Testi spor (biološki indikatorji) so namenjeni preizkušanju  pravilnega delovanja avtoklava. Preverjajo, ali sterilizator dejansko eliminira tudi najbolj odporne mikroorganizme (npr. hepatitis), Studio bi naj teste hranil in jih na željo stranke tudi kadarkoli predložil. Dober piercer  vam jih bo z navdušenjem  pokazal, če boste pokazali zanimanje

Priprava na piercing

Zahtevaj, da lahko opazuješ piercerja pri pripravi opreme za tvoj piercing. Piercer si mora pred pričetkom priprave vedno pravilno umiti roke in med delom vedno nositi rokavice za enkratno uporabo. Igle, orodje in nakit bi morali biti posamično pakirani v sterilizacijskih vrečkah, položeni na delovnni voziček in odprti pred tvojimi očmi. Piercer, ki uporablja Statim Avtoklav, mora jemati orodje direktno iz posebnega zbiralnika. Če se piercer z rokavicami dotakne česarkoli drugega v studiu, kar ni sterilno, si mora rokavice takoj zamenjati. Ne dovoli, da bi bila na tebi uporabljena igla, ki je bila prej pomočena v karkoli.

Zbiralnik za ostro septično orodje

Vsaka igla je lahko uporabljena samo za eno stranko, in mora biti takoj po uporabi zavržena  v poeseben zbiralnik  za ostro septično orodje. V Sloveniji so taki zbiralniki rumene barve z rdečim pokrovom in napisom biohazard. Če studio nima takaga zbiralnika, najverjetneje igle napačno odlaga, ali pa jih celo večkrat uporablja!?!?

Licence in dovoljenja

Studio, ki ima dovoljenje za izvajanje dejavnosti, ponavadi obratuje v skladu z minimalnimi zahtevami. Tak studio je redno preverjan s strani različnih inšpektorskih služb, ki preverjajo delovanje subjekta v skladu z zakonodajo. Vendar pa obstaja možnost, da lastnik studia državne kazni le plačuje in posluje v neskladju z zakonskimim zahtevami. Dovoljenje za izvajanje dejavnosti tudi ni garancija, da je piercer opravil kakršen koli praktičen trening ali preizkus znanja. Celo nejstrožje zakonodaje ne zahtevajo preverjanja dejanske izobrazbe in znanj piercerja-ke.  Ali studio posluje skladno z zakoni in predpisi, lahko preveriš na zdravsvenem inšpektoratu http://www.zi.gov.si/. Če studio deluje brez dovoljenj, ga prijavi na zdravstveni ali tržni inšpektorat.

Navodila za nego

Navodila, kako ravnti s svojim prebodenim mestom ti morajo biti razložena ustno in podana še v pisni obliki. Seznani se z njimi še preden si narediš piercing. Če studio priporoča uporabo agresivnih mil, raznih olj, alkohola ali vodikovega prekisa, potem ne deluje v skladu s priporočili APP.  (glej www.safepiercing.org : Suggested Aftercare Guidelines for Body Piercings /Oral Piercings ali www.piercing.si ) .

Starostne omejitve

Za Mladoletne osebe, stare od 15 do 18 let, morajo starši ali zakoniti zastopnik  podpisati dovoljenje, ki mora izrecno dovoljevati specifičen piercing in vsebovati osebne podatke staršev ali zakonitega zastopnika in mladoletne osebe. Za osebe mlajše od 15 let, telesne modifikacije niso dovoljene.

Portfolio studia – Reference

Pred piercingom si oglej fotografije že opravljenih posegov piercerja. Preverali so na njih piercingi izvedeni natančno, estetsko, kvalitetno in povdarjajo anatomijo telesa posameznika, ali pa so zgolj čudno,  neskladno in nelogično izvedeni poizkusi piercinga?   Če so med slikami tudi nenavadne in eksotične različice, ali obstajajo tudi dokazi o uspešno zaključenih celjenjih takšnih izvedb.

Pištole za luknajnje ušes

Pištola za luknaje ušes je namenjena zgolj in samo luknanju ušesne mečice in to z dobrim razlogom. Večinna teh naprav se ne da sterilizirati, zato pomenijo neko stopnjo tveganja za vsakega, ki si na tak način naredi luknjo. Medtem ko igla predira z vrhunsko ostrino, pištola predira s topo silo , kar povzroča trganje tkiva v luknji. Preudaren piercer se bo pištole na daleč izognil- tudi za mečice.

Verjemi svojim očutkom

Vredno je prisluhniti svojim občutkom, in ko izbiraš piercerja , jim prisluhni. Zaupaj svoji intuiciji  in se ne prepusti situaciji, za katero imaš slab občutek. Piercing ni oblikovanje frizure; pod vprašajem je tvoje zdravje. Uporabi svojo glavo! Ne deluj impulzivno in naj te nizka cena ne zavede. Še vedno drži pregovor malo denarja – malo muzike (čeprav tudi nekateri slabi piercerji računajo veliko). Preveri reference piercerja tudi pri znancih in prijateljih, ki so že imeli izkušnje z njim.

KAJ VEČINA KOREKTNIH STUDIJEV PRIČAKUJE OD VAS

Imejte seboj veljaven osebni dokument, ki dokazuje vašo polnoletnost. Osebe stare od 15-18 let le s pisnim ali osebnim dovoljenjem staršev ali skrbnika. Telesne modifikacije na osebah  mlajših od 15 let niso dovoljene in so kaznive.Bodite trezni! (pred piercingom ne uživajte psihoaktivnih substanc)Od zadnjega obroka naj ne minejo več kot  4 ure (možnost motnje zavesti ali slabost)Če je le mogoče , se izogibajte jemanju aspirina, ali drugih sredstev, ki redčijo kriČe imate zdravstvene težave, jih izpostavite in se o njih pogovorite Spnite si lase, če izbrano mesto to zahtevabodite čisti in “urejeni” na mestu, kjer bo izveden postopek

IZBIRA TELESNEGA NAKITA

Za kvalitetno izbiro je pomembna pestra izbira oblik in dimenzij nakita v studiu. Studio, ki poseduje le nekaj kosov nakita (ali pa ga sploh nima) ne bo mogel zagotoviti varnega celjenja. Celotna površina nakita mora biti spolirana, gladka, brez risov, udrtin ali nepravilnosti in čista (brez ostankov polirnih past ali druge umazanije) Člani APP uporabljajo samo nakit z notranjim navojem, saj zmanjšuje možnost dodatnih poškodb pri vstavljanju nakita. Pri izbiri oblike in velikosti nakita se je najbolje posvetovati s piercerjem-ko, ki na podlagi znanja in izkušenj uskladi želje posameznika z zahtevami anatomije prebodenega mesta.  Telesu pomagamo k čimhitrejšem celjenju že z obliko in materialom uhana. Več o materialih v piercing slovarčku pod rubriko »materiali« in na http://en.wikipedia.org/wiki/Body_piercing_materials#Minimum_Standards_for_Jewelry_for_Initial_Piercings

V ČAKALNICI

Ne manipuliraj s svojim nakitom v studiu; s tem širiš bakterije in ogrožaš  zaposlene in ostale stranke v studiu Že nošen nakit prinesi v zaprti vrečici ali škatljiiciNe odlagaj že nošenega nakita in ostalih predmetov na površine v studiuNe vstavljaj ali menjuj si nakita v čakalnici ali toaletah, ampak prosi da to storijo zate v prostoru namenjenem za piercingUtišaj telefonSnemanje in fotografiranje je lahko moteče, zato zaposlene prej prosi za dovoljenje.

prevedel: Matija Ščurek Trglavčnik

CENIK

 

matijas.si
spletna trgovina s piercingi
Matijas.si
ekspresna dostava
ekspresna dostava
kvalitetni izdelki
kvalitetni izdelki
varen nakup
varen nakup